Myrthevaneyck.reismee.nl

Stockholm en sint Petersburg

Hallo:)

Eindelijk weer een beetje rust en dus tijd om mijn foto's online te zetten en een nieuw verhaaltje te schrijven. Afgelopen weken zijn echt heel druk geweest; eerst hele lange essays moeten schrijven, toen kwamen mama en René, toen maarten en daarna ben ik 4 dagen naar sint Petersburg geweest. Gisteren ochtend ben ik teruggekomen en vandaag alweer de hele dag naar de universiteit geweest want de colleges zijn weer begonnen:).

De week met Maarten was echt heel leuk! Ik was wel heel blij om hem weer te zien en een hele week samen te zijn. We hebben uiteindelijk de kaartjes voor de boot naar Stockholm, waar ik niet op kon omdat ik geen 21 ben, kunnen verkopen aan een vriendin van mij die 2 weken geleden 21 is geworden. Last-minute hebben we andere kaartjes voor een Ferry van Turku naar Stockholm (en terug) kunnen regelen. Deze kaartjes waren wel een stuk duurder dan de vorige, maar ik wilde per se naar Stockholm dus er zat niets anders op. Om in Turku te komen moesten we ook plaatsen in de trein reserveren. Uiteindelijk waren we 200 euro kwijt in plaats van 66, maar daar hebben we wel een mooie ervaring voor terug gekregen! Stockholm was echt veel mooier en groter dan ik me had voorgesteld. Ik dacht eigenlijk dat Stockholm ongeveer hetzelfde was als Helsinki, maar nu weet ik dat ze Stockholm niet voor niets de hoofdstad van Scandinavië noemen. Het centrum van Stockholm bestaat uit een oud deel en een nieuw deel. Het oude gedeelte was echt heel mooi, met allemaal kleine straatjes en winkeltjes. En het nieuwe gedeelte was ook heel mooi en groot, met een heleboel mooie gebouwen en kerken. We zijn ook naar het nieuwe fotografie museum in de haven van Stockholm geweest. Dat was heel interessant, vooral voor Maarten die sinds kort een professionele fotograaf is:p. Het verschil tussen de Zweedse mensen en de Finse mensen was duidelijk te zien. In zweden liepen veel lange, blonde ‘natural beauty's' rond, die in Finland ver te zoeken zijn. Omdat er op de heenweg en de terugweg ongeveer 5 uur zat tussen de trein en de boot, hebben we ook veel tijd in Turku doorgebracht. Turku is, na Helsinki en Tampere, de grootste stad van Finland. Tot halverwege de 19e eeuw was Turku zelfs de hoofdstad van Finland, maar heeft die titel (terecht) af moeten staan aan Helsinki.

Naast de trip na Stockholm hebben we samen nog andere leuke dingen gedaan. We zijn onder andere naar Linnanmaki geweest, hét pretpark van Helsinki. Omdat het de laatste week was voordat het pretpark dichtgaat vanwege de helse winter, stond het park de hele week in het teken van ‘the carnival of light', wat inhield dat er wat lampjes op de attracties waren geplakt. Het pretpark was niet heel bijzonder, maar wel de moeite waard omdat de entree gratis was:p (ik blijf een Nederlander). Verder zijn we naar het eilandje Suomelinna geweest, waar ik ook al met mijn huisgenoten was geweest. Dat was wel romantisch maar ook wel een stuk kouder dan de vorige keer. Op de laatste avond zijn we gezellig uit eten geweest bij een Zetor en woensdag moest Maarten alweer terug naar Nederland. De week was echt voorbij voordat we het doorhadden, maar het was wel heel fijn. Nu kunnen we weer twee maandjes zonder elkaar vooruit;).

De dag nadat Maarten was vertrokken mocht ik mijn koffers weer pakken voor de trip naar sint Petersburg. Om 19.00 vertrok onze Ferry van Helsinki richting Rusland. We waren met een groep van ongeveer 200 internationale studenten vanuit heel Finland. Na een korte nacht op de Ferry kwamen we in sint Petersburg aan. In de rij voor de paspoortcontrole die meer dan een uur duurde had ik al door dat de Russen een apart volk zijn. Ze drongen gewoon onbeschaamd voor in de rij en als iemand er iets van zei negeerden ze het gewoon. Toen alle studenten eindelijk in de bussen zaten kregen we een rondleiding door het centrum in de bus. Onze gids vertelde een heleboel over de geschiedenis van de stad en over de gebouwen; wel interessant maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de helft alweer vergeten ben. De bus maakte stops bij de mooie kathedralen en gebouwen zodat we foto's konden maken, en daarna werden we bij ons hotel afgezet. Ons hotel lag aan de Nevsky Prospect, de belangrijkste en grootste staat van Sint Petersburg, waaraan een heleboel winkels, restaurants, cafés en nachtclubs liggen. Na aankomst in het hotel ben ik met 3 anderen een beetje gaan rondlopen in het centrum. De mensen waren echt duidelijk anders dan wij. Bijna alle Russische vrouwen liepen er op hakken en in jurkjes, terwijl wij pyamabroeken onder onze broek aanhadden en dikke truien en sjaals en snowboots droegen. De mannen gedroegen zich allemaal een beetje macho en hadden van die typische (lees lelijke) Oostblok gezichten. Het was wel duidelijk dat de man-vrouw rolpatronen daar veel conservatiever waren dan in bijvoorbeeld Finland of Nederland. Dit was ook te merken doordat homoseksualiteit daar nog verboden is en je er alleen over mag praten met het codewoord ‘blue'.

Ineens begon het te sneeuwen wat wel heel mooi was. Ik was samen met 2 Portugezen die nog nooit van hun leven echte sneeuw hadden gezien en echt verwonderd waren, dit was wel heel leuk om te zien. 's Avonds moesten we ons heel warm aankleden voor een boottocht over de Neva rivier, die de stad in tweeën deelt. Op de partyboot was gratis champagne aanwezig, dat hielp gelukkig wel een beetje tegen de kou. Het uitzicht vanaf de boot was echt prachtig. De stad was zo mooi en groot, ik was echt onder de indruk. Ondanks dat het een van de koudste momenten in mijn leven was, was het een geweldige ervaring.

De volgende ochtend moesten we weer vroeg op om naar Catherine's palace te gaan. Een megagroot paleis, wat vroeger dienst deed als het zomerhuisje van de Russische tsaars. Na een rondleiding door het paleis hebben we nog wat rondgelopen in de tuin die erbij hoorde, waar ondertussen al een pak sneeuw lag. Hierna zijn we teruggegaan naar het hotel en omgekleed en uit eten gegaan. Wij gingen met zijn vieren naar een klein Russisch restaurantje. Ondanks wat problemen in de communicatie (de Russen preken nauwelijks Engels) hebben we hier heel lekker gegeten. na het eten gingen we weer terug naar het hotel en om 23.30 stonden er 4 limousines voor de deur. In de limousines hebben we een nachttour door de stad gemaakt en zijn we ook een aantal keer gestopt om foto's te maken. In de limo's was ook gratis champagne aanwezig, dus het was een groot feest;). Na de tour werden we afgezet bij een van de grootste nachtclubs voor een Halloween party. Dit was heel gezellig. De Russen dronken heel veel en gingen helemaal los. Toen er gevechten ontstonden tussen de Russische jongens hebben we een taxi terug naar het hotel genomen. De volgende ochtend ging de wekker vroeg en had ik een flinke kater. Tot overmaat van ramp waren onze telefoons automatisch teruggezet naar wintertijd (waar ze in Rusland niet aan mee doen) en waren we een uur te laat met uitchekken en hebben we niet kunnen ontbijten in het hotel. Met wat vertraging vertokken we naar de Hermitage, ofwel het winterpaleis. Dit was gebouwd in 1754 als paleis en is nu een heel groot museum met een heleboel schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Rembrandt, Picasso en da Vinci. We kregen een rondleiding, wat heel interessant was maar wel heeeel lang duurde (vooral met een kater). Voordat we terug moesten naar de ferry hadden we nog 3 uur om te doen wat we wilden. Ik ben toen met een groepje naar de ‘Church of spilled blood' gegaan, een hele mooie kerk die van binnen helemaal uit mozaïek bestaat. In totaal beslaat de mozaïek 7500 vierkante meter, wat het meeste is van alle kerken in de wereld. Vervolgens zijn we naar het metrostation gegaan om de diepste metro ter wereld te zien. Om helemaal beneden te komen stonden we ongeveer 5 minuten op de roltrap! 's avonds vertrok de ferry weer en 's ochtends vroeg kwamen we weer aan in - vergeleken met Rusland - het vertrouwde, kleine, veilige en warme Helsinki. Vergeleken bij Stockholm en sint Petersburg is Helsinki eigenlijk maar klein, en is Eindhoven al is helemaal een durpke:P.

Hier in Helsinki heeft het toen ik weg was ook al gesneeuwd, maar het is nog te warm voor de sneeuw om te blijven liggen. Het is de afgelopen maand in korte tijd wel een stuk kouder geworden. Het is nu overdag gemiddeld ongeveer 3 graden. Het wordt ook al rond 4 uur donker. Ik heb van de Finnen gehoord dat November de ergste maand wordt omdat het dan ineens heel koud, nat en donker wordt. Gelukkig heb ik een hele boel warme kleren gekocht en gezellige dingen op de planning staan, dus ik denk dat ik november wel door kom. Zaterdag komen papa en Liesbeth en van 16 tot 18 november komen Yara en Yvette, twee vriendinnen uit Utrecht, een weekendje logeren. 20 tot 26 november ga ik naar Lapland, daar heb ik echt heel veel zin in!

Ik ga nu alle foto's van Tallinn, Stockholm en Sint Petersburg online zetten. Hoop dat mijn verhaal niet te lang voor jullie is om te lezen, maar had zoveel te vertellen! Hoe is het in Nederland? Jullie hebben lekker weer gehad hoorde ik:)

Myrthe

O ja, ik heb mijn eerste cijfer voor mijn essay voor het vak Philosophy for social sciences and humanities al terug: een 5! Hier geven ze cijfers van 1-5, dus 5 is het hoogste:).

Myrthe

Om een of andere reden krijg ik de foto's van Stockholm niet geüpload. Heb ze al gecomprimeerd maar lukt nog steeds niet. Weet iemand misschien waar dit aan kan liggen? Foto's van sint petersburg en Tallinn staan er nu wel op:)

Marie-Louise.

Hallo Myrthe,
Het verhaal was weer leuk om te lezen. Fijn dat je met Maarten een leuke week hebt gehad en toch naar Stockholm bent geweest. Een mooie en leuke stad. En ik herken het verhaal over de Russen na mijn bezoek aan Moskou en St. Petersburg. Ze stromen niet over van vriendelijkheid die Russen. Maar de stad maakt veel goed en je hebt er je goed geamuseerd! Proficiat met de 5 die je behaald hebt. Ben heel benieuwd hoe het in
Lapland zal zijn. Heel veel plezier. Groetjes Marie-Louise

Rene

Leuk verhaal, kreeg er een heel goed beeld bij en was zeker niet te lang......ben heel benieuwd naar je verhalen/avonturen uit Lapland, veel plezier. Groetjes